Life is a combination of magic and pasta

Zoals Federico Fellini zei: het leven is een combinatie van magie en pasta. Hiermee uitte hij de grote liefde die bijna iedere Italiaan voelt voor pasta. Bijna overal in Italië is men het er ook over eens dat een maaltijd zonder pasta geen maaltijd is! Of het nou spaghetti is, of Penne, Lasagna of de kleinere soep-varianten voor in de Minestrone. Ieder heeft zo zijn eigen favoriet. Maar waar we het allemaal over eens zijn is dat pasta erbij hoort (met af en toe dan een lekkere risotto voor de afwisseling)

img_0084

Maar wat zorgt er voor dat je pasta ongelofelijk lekker wordt? Is het de saus of maakt de bereiding van de pasta zelf wel degelijk het verschil? In dit internet-tijdperk kunnen we verschrikkelijk veel informatie vinden over hoe je een heerlijk bord pasta creëert en heeft persoonlijke smaak daarbij natuurlijk ook veel invloed! Waar we het toch (bijna) allemaal over eens zijn is dat goede pasta “al dente” is en niet moet plakken! Maar hoe bereik je dit?

Ik heb van mijn echte Siciliaanse mama leren koken en zij heeft mij een aantal “regeltjes” meegeven om er voor te zorgen dat ik een heerlijk bord pasta op tafel kan zetten. Die “regeltjes” heb ik altijd opgevolgd, waarbij ik vaak niet eens wist waarom ik dat deed. Ik neem jullie mee met mijn tips & tricks en dos & don’ts in hoe ook jij heel eenvoudig het aller lekkerste bord pasta op tafel kunt zetten! 

Voor welke pasta kies jij? Verse zelf gemaakte pasta is heerlijk, maar hier hebben we vaak niet de tijd voor om dit te maken. Daarbij is per definitie verse pasta niet beter dan gedroogde pasta. Het is vooral anders en voor een aantal sauzen leent zich de gedroogde pasta veel beter. Van de gedroogde pasta’ s heb ik zelf twee favoriete merken (zonder dat ik nu heel veel reclame wil maken) die ik eigenlijk altijd gebruik. Dat zijn de pasta’ s van Barilla en De Cecco. Deze pasta’ s behouden bij een goede bereiding hun stevige bite.

Mijn Do’ s en Don’ts:

Do

Kook pasta is een grote hoeveelheid water. De stelregel is 1 tot 1,5 liter water per 100 gram pasta. Dit is belangrijk omdat er tijdens het koken, gluten en zetmeel van de pasta in het water vrij komen. Is er te weinig water dan wordt het een plakkerig geheel.

img_2119

Do

Gebruik voldoende zout. De stelregel is 10 gram zout per liter water. Voeg het zout pas aan het water toe als het water kookt. Nu heb ik jammer genoeg te vaak gezien en gehoord dat er hier in Nederland geen zout gebruikt wordt in het kookwater, want zout is immers ongezond. Maar lekkere pasta heeft zout nodig! Voor de smaak, maar zeker ook voor het goed garen. Dit heeft weer te maken met het zetmeel in de pasta. Door het zout wordt het minder plakkerig en verbeterd de structuur van de pasta. Hoewel er mensen zijn die beweren dat een theelepel zout voldoende is, ben ik het hier en heel veel Italianen met mij, totaal niet mee eens.  

Do

Voeg pas de pasta aan het water toe als het goed kookt, roer vervolgens een keer goed, om plakken aan elkaar en aan de bodem te voorkomen. Verhoog dan gelijk het vuur of gebruik een deksel op de pan, zodat het water weer zo snel mogelijk het kookpunt bereikt en het echte garen van de pasta kan beginnen.

img_2133

Do

Gooi een glas koud water in de pan met kokend water vlak voordat je de pasta afgiet. Hierdoor zakt de temperatuur van het water gelijk zodat de pasta niet verder door gaart. Dit is erg belangrijk om de pasta Al Dente te houden. 

Do

Meng meteen na het afgieten de pasta met de saus. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat de pasta en de saus goed hechten. 

Do

Bewaar een beetje kookwater van de pasta als je een roomsaus maakt. Als je hiervan een beetje toevoegt aan de saus zal deze nog mooier binden.

Do

Proeven proeven proeven 🙂 staat er op de verpakking 12 minuten kooktijd, proef dan voor het eerst de pasta een paar minuten eerder. Proeft het nog iets te hard en zie je nog een wit puntje (bij spaghetti) of een witte kring (bij bijvoorbeeld penne) dan is de pasta nog niet gaar genoeg. Proef de pasta nog een keer een minuut voor de gegeven kooktijd. Je zou dan het gevoel moeten hebben dat de pasta zo goed als klaar is. Op dat moment kun je afgieten. Proef je de pasta pas bij de gegeven kooktijd, dan gaart de pasta nog te lang door.

Dont

Olijfolie toevoegen aan het kookwater. Er wordt vaak gedacht dat dit helpt het plakken tegen te gaan, maar de olie blijft op het water drijven en zal dus niet het plakken voorkomen.

Don’t

Laten schrikken met koud water. Het enige wat je hier mee bereikt is koude pasta. 

Hopelijk vinden jullie deze tips en tricks handig. Heb je nog vragen of heb je zelf nog handige tips en tricks over dit onderwerp, laat dan even een reactie achter.

Liefs,

Silvia

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.