Okay, we gaan voor zuurdesem met karamel en chocolade ♥
Ik wil even beginnen met te zeggen dat ik het echt fantastisch vind hoeveel interesse er is in het bakken met zuurdesem! Wow! Voor wie nog niet gestart is met zuurdesem kan mijn eerdere blogjes erbij pakken: ‘het zuurdesem starter stappenplan’ en ‘van zuurdesem starter naar zuurdesem brood’ .
Naast brood kun je dus heel veel lekkere baksels maken met zuurdesem! Pizza, focaccia, zuurdesem pancakes en dus ook zuurdesem cookies. Een tijdje terug poste ik al een recept voor zuurdesem chocolade cookies met hazelnoot en kaneel. Nu een soort gelijk recept, maar met veel minder plantaardig vet, meer zuurdesem en met Daim.
Daim dus, en waarom? Omdat Raff een daim aan het eten was en mij vroeg of ik daar ook een koekje mee kon maken, want hij vond die Daim toch wel zo lekker! En als je kind zoiets vraagt, dan doe je dat gewoon hè 😛 Maar oef, dit koekje is toch zo ontzettend lekker geworden! We hebben hier in huis allemaal moeite met van dit koekje af te blijven! Beter om ze dus niet te vaak te maken!
Ook dit koekjes deeg maak ik de avond ervoor en laat het de hele nacht in de koelkast fermenteren. In de ochtend bak ik ze koud uit de koelkast af en heb je heerlijke zuurdesem cookies bij het ontbijt!
Zuurdesem Daim Cookies
Hoeveelheid: +/- 12 cookies
Voorbereidingstijd: 10 minuten voor de starter, +/- 30 minuten voor het deeg
Oventijd: +/- 10 minuten
Ingrediënten:
* 100 gram roomboter
* 25 ml zonnebloemolie
* 75 gram actieve zuurdesem (100% hydratatie)
* 120 gram lichtbruine basterdsuiker
* 40 gram rietsuiker
* 1 lepel volle melk
* 1 ei
* 30 gram amandelmeel
* 200 gram bloem (ik gebruik Manitoba)
* 1 theelepel zout
* 1 theelepel baking powder
* halve theelepel bakingsoda
* 1 theelepel vanille extract
* 1 theelepel kaneel
* 150 gram Daim in stukjes
* 100 gram donkere melk chocolade (van Tony)
* 50 witte chocolade
* Beetje Maldon zout flakes
♥
Begin met het romig kloppen van de basterdsuiker, rietsuiker en de roomboter. Zodra je een smeuïge creme hebt, voeg je het ei toe en klop je ook dit goed door. Voeg dan ook de lepel volle melk, theelepel vanille extract en het zuurdesem toe en klop goed door, totdat je een mooi geheel hebt. Voeg dan beetje bij beetje de zonnebloemolie toe en blijf mengen totdat het goed is opgenomen.
♥
Meng in een aparte kom de bloem, amandelmeel, kaneel, zout, bakingsoda, baking powder. Voeg dit beetje bij beetje al kloppend toe aan je begin mengsel.
♥
Als alles goed gemengd is hak je de Daim en chocolade in grove stukken en voeg je dit toe aan jouw koekjes deeg. Kneed dit goed door en laat dan het koekjes deeg een uur in een afgedekte kom op kamer temperatuur rusten.
♥
Na dit uur pak je de kom in met huishoudfolie en zet je deze weg bovenin de koelkast en laat je fermenteren tot de volgende ochtend.
♥
De volgende ochtend verwarm je de oven voor op 200 graden (175 graden hete lucht stand) en verdeel je het koude deeg in ongeveer 12 porties. Rol ze op en leg ze met genoeg ruimte tussen de deeg balletjes op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bestrooi ieder bolletje met een beetje Maldon zout.
♥
Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten af.
Let op! De cookies zijn nog zacht als je ze uit de oven haalt, dit hoort zo. Bak ze niet langer door totdat ze hard zijn, want dan verliezen ze hun smeuïgheid. Na ongeveer 10 tot 15 minuten uit de oven, zijn de cookies genoeg afgekoeld en harder geworden.
Easy Peasy toch? En niet stiekem van het koekjes deeg snoepen hè :-p
Ga jij deze cookies maken? Super leuk als je jouw creatie op Instagram deelt en mij erbij tagt!
Wens jullie heel veel bakplezier!!
Liefs,
Silvia