Puur Deliz recept spaghetti alle vongole

Spaghetti alle Vongole

Als we op Sardinië zijn dan maken we sowieso minimaal één keer Spaghetti alle Vongole. Ik ben er zelf echt gek op. Waarom? Het is voor mij echt zo’n pure smaak wat niet veel nodig heeft. Met maar een aantal ingrediënten (en ons secret ingrediënt) zet je weer een top gerecht op tafel.

Via Instagram lieten jullie weten dat jullie wel heel graag met dit recept aan de slag zouden willen. Dus ik deel hier met jullie ons recept voor de Spaghetti alla Vongole!

Wat heb je nodig? (voor 4 a 5 personen)

* 400 gram spaghetti
* 1 kg verse vongole
* scheut olijfolie
* 1 teentje knoflook (fijn gesneden)
* klein handje platte peterselie
* 2 hele rijpe en goede tomaten (in blokjes gesneden)
* scheut vernaccia (droge witte sherry of droge witte wijn)
* Secret ingrediënt: schelp water van de vongole

Je begint met het wassen en controleren van de vongole in een ruime bak water. De vongole die open en dicht gaan leven nog en zijn dus goed. De vongole die al half open zijn en niet meer dicht gaan, zijn al dood en niet goed om te eten. Hier kun je echt heel ziek van worden, deze gooi je dus weg.

Als je alle vongole schoongemaakt en gecheckt hebt, verwarm je een pan op matig vuur en leg je hier je vongole in (zonder toevoegingen). Één voor één zullen de vongole nu opengaan en hun water loslaten. Laat je vuur op matig staan, zodat dit water niet verdampt. Dit is namelijk je secret ingrediënt. Net zoals bij Oesters, heeft dit schelp water echt mega veel smaak. Op het moment dat de schelp opengaat en het vocht loslaat, haal je deze uit de pan en zet je apart. Laat ze niet te lang in de pan, want dan gaar je ze te lang (ze moeten straks ook nog verder garen) en worden ze taai.

Als alle vongole open zijn gegaan giet je het vocht uit de pan in een schaaltje en zet je apart. Als er een schelp niet open is gegaan, dan kun je deze beter weggooien, omdat deze waarschijnlijk ook al dood was.

Zet in de tussentijd een grote pan met water op het vuur om je spaghetti gaar te koken.

Ongeveer twee derde van de vongole haal je dan uit de schelp. De rest laat je wel in de schelp, om zo je bord of schaal spaghetti ook mooi op te kunnen maken.

In die zelfde pan verwarm je dan een scheut olijfolie en fruit je heel lichtje de knoflook aan (niet te bruin laten worden of aanbranden want dan wordt de knoflook bitter). Voeg dan de vongole met en zonder schelp toe en op hoog vuur voeg je dan een scheut vernaccia (sherry/witte wijn) toe. Als één na laatste stap voeg je de in blokjes gesneden tomaten toe en de helft van de peterselie. Je laatste stap is het toevoegen van het schelp water. Doe dit heel voorzichtig, want op de bodem zal ook wat zand zitten en dit is niet lekker. Het laatste bodempje water gebruik je dus ook niet. Laat dit alles op laag vuur rustig op smaak komen. Op dit moment proef je het even om te zien of het zout nodig heeft.

Als het goed is, kookt nu ook je (gezouten) water en kun je de spaghetti gaar koken Laat de spaghetti goed al dente, zodat het ook nog iets kan nagaren bij de vongole op het vuur. Bewaar ook een glas koolwater van de laatste minuut koken.

Als je spaghetti klaar is, giet je deze af en voeg je het toe aan de vongole, roer op matig vuur goed door en voeg nog een beetje van het kookwater toe en de rest van de peterselie.

En zo zet je weer easy peasy een heerlijk bordje spaghetti op tafel!

Liefs,
Silvia

 

Wil je met meer Puur Deliz recepten aan de slag? Bekijk dan de twee Puur Deliz recepten magazines hier.

 

Puur Deliz recept spaghetti alle vongole

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.