Pork belly puur deliz

Waar ieder mannen hart sneller van gaat kloppen!

In mijn vorige blog Brioche brood 3-ways heb ik jullie laten zien hoe je met één eenvoudig deeg, drie creatieve brunch/lunch gerechtjes op tafel kunt zetten waar vooral de kids happy van worden. We gaan nu iets op tafel zetten waar ieder mannen hart sneller van gaat kloppen 🙂 Pork belly!

Pork belly of gewoon in het Nederlands varkensbuik (klinkt toch minder lekker! Haha) zijn eigenlijk gewoon de speklapjes die we allemaal kennen, maar dan als geheel. Door het in zijn geheel klaar te maken, krijg je heerlijk mals en sappig vlees met een super krokante huid. In de supermarkt is dit moeilijk of niet te vinden, dus je moet wel even langs de slager om dit heerlijke stuk vlees te bestellen.

Na het bereiden kun je de pork belly als hoofdgerecht serveren met een frisse salade, gegrilde asperges en rozemarijn aardappeltjes uit de oven. Maar je kunt het ook in plakjes op een broodje doen met bijvoorbeeld zure groenten. Zo heb je bij de lunch ook weer iets bijzonders op tafel!

Maar hoe bereid je nou een Pork belly? Ik zelf vind het altijd prettig als de echte smaak van goed vlees het meest aanwezig is. Daarom vind ik het jammer als teveel kruiden of sterke marinades gaan overheersen. Ik gebruik daarom kruiden die wel smaak toevoegen, maar niet in de weg gaan zitten. Voor deze Pork belly Italian style, gebruik ik olijfolie, rozemarijn, tijm, knoflook en zeezout (of Maldon zout). Maar voordat we het vlees gaan kruiden leg ik de Pork belly een uurtje in een badje van melk of karnemelk.

474089D5-2388-4B69-989B-305203171B49

Door het zuur in de melk blijft het vlees mals tijdens de bereiding. Belangrijk is dat alleen het vlees in de melk ligt en de huid droog is.

Na een uurtje droog je de Pork belly af en ga je de huid in snijden (met een heel scherp mes) zonder hierbij het vlees in te snijden. Na het insnijden dep je de huid nog een keer droog en smeer je deze in met zeezout.

Pork belly puur deliz

Dan is het tijd om je braadslede klaar te maken. Dit doe je met olijfolie, rozemarijn, tijm en knoflook. De knoflook laat ik in de schil en plet ik met een mes. Dit doe ik zodat de aroma’s goed vrijkomen, zonder dat de knoflook zelf aanbrand en een bittere smaak afgeeft.

Pork belly puur deliz

Leg hierna de Pork belly op je kruiden. Nu kan dit prachtige stuk vlees de oven in. Het geheim van een malse en sappige Pork belly met krokante huid USB slowcooking. Ik reken ongeveer 2,5 uur voor het stuk waar ik mee werk op de foto ( 1,6 kg) , waarbij ik de eerste 45 min de oven op 220 graden zet. Na deze 45 min, verlaag ik de temperatuur naar 160 graden en zet de timer op 60 min. Hierna verlaag ik weer de temperatuur, dit keer naar 100 graden en laat de Pork belly heel rustig nog 40 minuten door garen. De laatste stap is om de huid nog extra krokant te krijgen. Dit doe ik door de gril aan te zetten. Pas hierbij wel op dat je huid niet aanbrand, want met de gril erop gaat dit vrij snel. Ik blijf dus echt voor de oven zitten. Op het moment dat het lijkt dat de huid begint te poppen, wacht ik nog heel even en haal dan de Porc belly uit de oven.

Pork belly puur deliz 2DDB045E-7BB1-4658-A72E-385445A7EA12

En zo heb je in een paar eenvoudige stappen een heerlijk stuk vlees op tafel!

Enjoy!!! 🙂

Waar ik deze recepten voor gebruik kun je lezen op mijn eerdere blog; My big fat Italian Easter brunch, lunch and dinner.

Groetjes,

Silvia

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.