low & slow lamsbout

♥ I love slow food ♥

Jullie kennen me onderhand al wel goed genoeg om te weten dat ik een groot fan ben van slow food! Er was dan ook geen andere manier voor mij om te gaan voor low en slow bij het recept voor deze lamsbout.

Voor ons Kerstdiner heb ik gekozen voor een Italiaans 4 gangen menu, hoe kan het ook anders! Voor de antipasto, de vitello tonnato, heb ik het recept al online gezet. Nu deel ik mijn recept voor de ‘Secondo’; een low en slow lamsbout.

Soms denk ik me wel eens vast in hoe ik iets wil doen, omdat ik zelf de neiging heb om alles speciaal te willen maken. Maar dan wel steeds met less is more in mijn achterhoofd. Ik maak het mezelf soms heel erg lastig hierdoor. Met de gerechten voor ons Kerstdiner heb ik er bewust voor gekozen om het simpel te houden en te gaan voor traditionele smaken waar iedereen altijd heel blij van wordt.

De lamsbout houdt ik simpel met traditionele Italiaanse smaken. Geen zware saus, maar een saus van het vleesvocht, vleesvet en olijfolie. Geserveerd met gegrilde asperges en gegrilde venkel en rozemarijn/knoflook aardappeltjes uit de oven.

Ondanks dat ik een groot fan ben van rood vlees, ga ik bij de lamsbout meer voor een medium/well done  garing. Door een low en slow methode kan dit ook heel goed, omdat het vlees mals en sappig blijft. Kies je voor een snellere garing, dan adviseer ik wel om voor rare/medium te gaan. Net zoals bij de vitello tonnato is een vleesthermometer geen overbodige luxe. ik ga zelf voor een kerntemperatuur van tussen de 65 en 70 graden. Maar ga jij liever voor rare/medium, dan ga je voor een kerntemperatuur van tussen de 55 en 60 graden.

low & slow lamsbout

Low & slow lamsbout

Hoeveelheid: 1 lamsbout met bot van +/- 3 kg
Voorbereiding: Klaarmaken in +/- 20 minuten en ongeveer 3,5 tot 4 uur in de oven

Ingrediënten:
*   Lamsbout met bot van 2 tot 3 kg
*   Flinke scheut olijfolie
*   6 gedroogde laurier blaadjes
*   8 teentjes knoflook
*   10 takken rozemarijn
*   10 takken tijm
*   Grof zeezout of fleur de sel
*   Vers gemalen zwarte peper


Begin met voorverwarmen van de oven op 250 graden


Begin met het in ruitjes insnijden van de bovenste vetlaag van de lamsbout. Je verwijderd dit vet dus niet. Door de lange garing op lage temperatuur smelt een groot deel van het vet in het vlees, waardoor het extra veel smaak krijgt en heerlijk mals en sappig wordt.


Maak een braadslede of bakplaat klaar met een flinke scheut olijfolie, 6 teentjes knoflook, alle laurier,  3/4de van de rozemarijn en de 3/4de van de tijm. En leg hier de lamsbout met de ingesneden ruiten aan de bovenkant op. Wrijf dan de lamsbout in met een mooie hoeveelheid (naar smaak) zeezout en peper. Twee teentjes knoflook verdeel je door 8 stukjes en deze steek je een de bovenkant op een paar plekjes daar waar je de lamsbout ingesneden hebt. Dit doe je ook met de rest van de tijm en rozemarijn. Pak de lamsbout in met aluminiumfolie en zet in de oven.


Zodra je de lamsbout in de oven schuift verlaag je de temperatuur naar 120 graden. Na een uur verhoog je de temperatuur naar 140 graden.


Na die twee uur in de oven verwijder je de aluminium folie en verhoog je de temperatuur naar 150 graden. Na een half uur verhoog je de temperatuur naar 180 graden en zet je je timer weer op een half uur. Na dat half uur kun je gaan temperaturen afhankelijk van de gewenste temperatuur.


Ik heb zelf de lamsbout bijna 4 uur in de oven gehad met een uiteindelijke kerntemperatuur van 69 graden. Maar hiervoor moet je na die 3 uur zelf gaan temperaturen en spelen met de tijd.


Is jouw lamsbout klaar, haal ‘m uit de oven en wikkel weer in met aluminiumfolie. Laat nu de lamsbout minimaal een half uur rusten voordat je ‘m gaat aansnijden. In dit half uur kun je bijvoorbeeld de aardappeltjes in de oven klaarmaken en de groenten grillen.


Ik maak er geen aparte saus bij, maar ik gebruik het vocht in de braadslede, wat bestaat uit vleesvocht, vet en olie met de kruiden, als sausje.

En zo heb je op een vrij eenvoudige manier een heerlijke low en slow Italian style lamsbout op tafel!

Ga jij deze lamsbout klaarmaken en deel jij jouw resultaat op Instagram? Tag me dan gerust! Ik ben altijd super nieuwsgierig naar jullie creaties!!

Liefs,
Silvia

 

Meer Puur Deliz recepten vind je in de Puur Deliz recepten magazines! Deze bestel je hier.

 

puur Deliz lamsbout

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.