Ricotta cheesecake

Het bakken van taarten is altijd al een hobby geweest en dan vooral het bakken van Cheesecakes! Nu zul je denken, wat heeft een cheesecake met de Italiaanse keuken te maken? Door het gebruik van Ricotta, krijgt deze cheesecake een echt Italiaans tintje.

Ricotta is een zachte kaas van koeien- of schapenmelk, die zowel voor hartige als voor zoete gerechten gebruikt wordt. Eigenlijk is Ricotta niet een echte kaas, maar een bijproduct van kaasproductie. De wei die tijdens de kaasproductie (van bijvoorbeeld Mozzarella) overblijft wordt opnieuw gekookt (het woord ricotta betekent ook letterlijk opnieuw koken) en zo ontstaat dit heerlijke product.

Terug naar de Ricotta Cheesecake! Deze cheesecake heeft net een andere structuur en is minder zoet, maar ontzettend lekker. Je hebt wel even de tijd nodig, ik zou dan ook aanraden deze een dag voor dat je ‘m wil eten klaar te maken. Zo heeft de cheesecake genoeg tijd om langzaam af te koelen en te rusten.

Wat heb je nodig?
*   260 gram Bastonge koeken
*   100 gram boter
*   550 gram roomkaas (Philadelphia)
*   500 gram Ricotta (Galbani)
*   300 gram witte basterdsuiker
*   50 gram bloem
*   200 gram creme fraiche
*   3 eieren
*   1 vanille-stokje
*   halve theelepel kaneel
*   Springvorm (24 cm)
*   Bakpapier
*   Bakspray

De Bodem
Verwarm de oven voor op 160 graden.
De Bastogne koeken kun je verkruimelen in een keukenmachine, of met een deegroller. Ik gebruik zelf een deegroller, omdat ik het een heel vervelend klusje vind om de keukenmachine schoon te maken nadat ik er koekjes in verkruimeld heb. Die kruimels blijven namelijk vreselijk kleven. Zelfs na een paar keer afwassen heb ik het gevoel dat ik nog overal kruimels voel! Wil jij ook de deegroller gebruiker? Stop de koekjes dan in een diepvrieszak en leg er een theedoek op. Sla dan zo hard mogelijk, maar wel met gevoel, de koekjes zo fijn mogelijk. Dit is tegelijkertijd ook een soort van anger-management ;-). Zorg er voor dat de koekjes helemaal verkruimeld zijn en dat er geen grotere brokken tussen zitten, zo voorkom je dat de bodem makkelijk breekt. In een kom kneed je de boter (op kamertemperatuur) en de koekkruimels tot een mooi compact koekmengsel. Spray de springvorm in met bakspray en bekleed de onderkant met bakpapier. Maak nu met het mengsel een mooie bodem door het mengsel goed maar wel voorzichtig aan te drukken.

puur-deliz-cheesecake-5

Bak nu de bodem voor +/- 20 minuten in de voor verwarmde oven.

Het kaasmengsel
Om het kaasmengsel te maken gebruik ik zelf een vlinder menger in plaats van een klopper. Zo wordt het mengsel niet te luchtig en voorkom je dat je cheesecake in de oven scheurt. Heb je alleen een handmixer met kloppers, klop dan het mengsel zo kort mogelijk op de laagste stand. Zorg er ook voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, ook dit voorkomt dat je cheesecake scheurtjes krijgt. Meng de roomkaas en de ricotta tot een glad geheel, voeg dan de suiker, bloem, kaneel en creme fraiche toe. Zorg ervoor dat ieder ingrediënt goed is opgenomen voordat je een nieuw ingrediënt toevoegt. Schraap dan het merg uit het vanillestokje en voeg ook dit toe. Als laatste klop je één voor één de eieren er door heen. Als de bodem niet meer te warm is kun je het kaasmengsel op de bodem schenken. Sla de gevulde springvorm een paar keer zachtjes op het aanrecht zodat het mengsel zich goed verdeeld. Laat dan de gevulde springvorm +/- 10 minuten rusten voordat het de oven in gaat.

puur-deliz-cheesecake-6

Het afbakken
Bak de taart +/- 1 uur en 10 min op 160 graden. Verlaag dan de temperatuur naar 120 graden. Na 5 min verlaag je de temperatuur naar 80 graden. Na nogmaals 5 minuten zet je de oven uit en laat je de taart in een afgesloten oven nog +/- 10 minuten staan. Na deze 10 minuten, open je de oven op een kier zodat er een beetje koude lucht in kan. Ieder kwartier zet je de oven iets verder open, todat je na een uur de oven helemaal open hebt. Hier laat je de taart nog eens een uur rusten voordat je hem uit de oven pakt. Buiten de oven laat je de taart nogmaals een uur staan, zodat kamertemperatuur bereikt wordt. Pas dan zet je de cheesecake voor minimaal 4 uur (afgedekt) in de koelkast. Dit hele proces lijkt iets wat overdreven, maar door de temperatuur geleidelijk te verlagen, verklein je echt de kans op scheurtjes in je cheesecake en zal de structuur ook beter zijn.

puur-deliz-cheesecake-7

Enjoy!!! 🙂

Ga jij ‘m ook uitproberen? Ben benieuwd wat je ervan vindt!

{

2 antwoorden
  1. Silvia Tatti
    Silvia Tatti zegt:

    Hi Milly!
    Bedankt voor je reactie! Super dat de Cheesecake zo goed gelukt is! En moet citroen erbij lijkt me ook heerlijk 😍😍

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.